dijous, 9 d’agost del 2012

Tortosa

Tortosa, sona, diuen, alguns, a capital del Baix Ebre... A mi em fa pensar en els exàmens orals dels primers cursos de batxillerat on, en poques hores, et jugaves el treball de tot un curs. Qui no recorda a Doña Teresa Cid, per anomenar una de les vaques sagrades d'aquell institut que a mi em sabia a casa del terror... També em transporta a la malaltia, al perill, al correm-hi tots... "se l'han endut a Tortosa", la cosa era greu, estava ingressat, Verge de la Cinta, hospital comú...

Però avui no, res de tot això, o només una miqueta que ha resultat satisfactòria. Avui tocava germaníssima o cunyadíssima, per explicar-nos tot allò que és present o passat o futur, tot allò que la força de la sang fa que el desenvolupament de les nostres vides tinguin interès, per nosaltres, evidentment. Hem parlat de la crisi, dels fills, de la feina i de totes les incerteses que ens comporta aquesta  dramàtica realitat actual. Hem acabat proclamant la felicitat de tenir salut, com si fos el 23 de desembre després de saber que no t'ha tocat la grossa de Nadal.

M'ha fet gràcia anar a dinar al Regués, un poblet a quinze minuts de Tortosa, per la carretera que va a Alfara. Lloc, Regués. Nom, Celler D'en Panxampla, restaurant i casa de pagès del 1.789. Situat  la falda del Parc Natural d'Els Ports i prenen com a nom el del bandoler alfarenc Panxampla, ofereix cuina catalana actualitzada i de bon gust. Tot això, en un marc tradicional, un antic molí d'oli de finals de 1.700. Hem estat bé, un dia familiar, en un poblet petit dels afores... de Tortosa.

Pensant amb el bandoler, com a personatge que roba als rics per socórrer als pobres, em ve a la memòria la sèrie de TVE "Curro Jiménez" protagonitzada per Sancho Gracia que, malauradament, ens ha deixat aquesta nit passada, als 75 anys i després d'uns anys de penosa malaltia. La sèrie t'enganxava perquè els bandolers eren víctimes de les injustícies socials i, aleshores, feien pinya amagats per les muntanyes i apareixien després per sorpresa per afavorir als més necessitats, com a versions del Quixot en defensa dels dèbils, dels nens o de les dones. Bandoler a qui la injustícia li ha matat el pare i ara ell, en plan cavaller gens sonat, implanta la seva justícia... no sempre del tot justa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada