dijous, 16 d’agost del 2012

Sant Roc


Sant Roc, dia de festa majúscula de l’estiu, amic de gresca i xerinola de Sant Jaume i de la Mare de Déu de l’Assumpció, tots tres són venerats per aquestes contrades pel juliol i agost, mesos de calor i vacances i relax actiu.

Són dos quarts de deu, tothom dorm, només algunes santes mestresses de casa, d’aquelles amb llibertat total de moviments per la cuina, es mouen... avui és dia del patró i de dinar de família, molts venen de les quatre parts de l’horitzó i toca olla gran i gra del bo. És dia de festa i envelat, d’ofrena al Sant dels productes i viandes de la localitat, Missa solemne, amb sermó aprofitat per als no habituals que avui sí, demanen bon temps i collita, pau i bé per la família i pel món.

I com sempre, records inesborrables... Ara em creua pel cap la rondalla de Teixidó, al cel sigui, que anava per les cases despertant famílies i il·lusions, tot glosant vivències, afirmant constàncies, proclamant prudències... entranyable Teixidó! Penso amb el rostit a la cassola del pollastre criat a casa, en la festa al riu, on regnava la barra ensabonada, trencàvem l’olla i fèiem curses de sacs, i els envelats tancats per canyissos estaven plens de gent que esperava amb avidesa les úniques festes que celebraven a l’any. El poble dorm, ahir va anar a ballar... Avui és Sant Roc, festa de tots els estius...
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada