Porta l'aixada que aquí hi ha taus. A Deltebre, un tau és una rata de camp, grossa i bonica i, antigament, comestibles pels pagesos locals, que deien que eren boníssimes amb una carn molt fina i saborosa. L'expressió s'utilitzava quan, en alguna conversa, en quedar-se un sense arguments, l'interlocutor deia ...i ara què? Doncs, porta l'aixada que aquí hi ha taus, responia l'altre, en clara referència a les possibilitats que no haurien estat explicitades i que es podrien cercar properament en una altra trobada.
T'hauria de caure un llamp amb un gos al damunt, perquè si el llamp no t'agafa de totes, totes, et mossegui el gos. Aquesta és una maledicció de bar, d'aquelles emprades de forma còmica i, normalment, sense malícia, allò per riure. "Busseres" d'herba... dit als nens, joves, novells amb complexe d'home gran, seriós, fet. Coll de mut, "enrossat", panxa blava... tot fent referència a diferents tipologies físiques. Desferrar cavalls corrent, per nomenar algú llest, àgil, ràpid. Tenir pels al cor, personatge de males entranyes, cruel, nefast, dolent, pitjor. Ésser un figa blana (tova), dedicat a la gent sense caràcter, feble, inconsistent. És més gos que el jaure... que és gandul i, a més, dorm també durant el dia.
Mancar-li un bull com a les guixes, doncs... que no fa el pes, que està com un llum de ganxo. Estar molt bona, com un tren... senyoreta que destaca per la seva salut, sobretot física, i per la seva potència espectacular i atractiva. Estar mort per algú, dit de l'enamorat sense remei. Ficar els ulls de cara el nas, com a moment culminant d'un procés que ha anat de meravella. Estar com una cabra, de comportaments poc assenyats. Fill de pare tendre, que ha estat consentit i així li lluu el pèl per la vida. Més brut que un pal de galliner, gens amic de l'aigua i la neteja. Va trobar una mosca al vi i va avorrir l'aigua, dit a un senyor que bevia massa, tot begut.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada