dimecres, 17 d’octubre del 2012

Tortell

Massa de farina elaborada o de pasta fullada amb cabell d'àngel, massapà, nata, crema... per dins, cuit al forn i que té una forma rodona. Aquesta mena de pastís, dit tortell, es troba a totes les pastisseries cada diumenge i festes assenyalades, i hi ha el bon costum, a les ciutats i pobles més o menys grans de les terres catalanes, que, mentre la mestressa de casa para taula per dinar, l'avi amb els néts o l'espòs amb els petits surten a comprar-lo com a complement de les postres o darreries. També, a més a més, tradicionalment, a cada diada important com Sant Antoni, Sant Cristòfor, Dia de Reis, Dia Internacional de la Sardana, etc. hi ha, a tot tortell, una sorpresa en forma de figuretes de porcellana, d'acord a totes les diades.

A Deltebre, el tortell és propi del Dia de Reis i, en els darrers anys, és típic que portin dues figuretes, que representen una fava i un rei. Després, en el repartiment, a qui li toca la fava l'any vinent ha de comprar el tortell i a qui li toca el rei és coronat i es converteix en el protagonista de la festa. El dia de Reis, el meu amic Josep, el millor que tinc al poble, sempre me'n regala un d'espectacular, boníssim, tant si és de pasta fullada i crema com si és de nata i fruites... a més, la procedència i la intenció porten el segell de l'amistat i la bona gent. Són tradicions dolces i boniques, d'aquelles que ajunten persones i fan pau i harmonia... amb el tortell al mig i el cava a prop...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada