divendres, 12 d’octubre del 2012

Caramelles

No estava massa familiaritzat amb aquests grups de cantaires que, pel que veig, tenen algunes similituds amb les nostres rondalles del Delta. Les caramelles són colles de grups corals que, per Pasqua Florida, surten a cantar cançons d'humorisme i sol·licitació, en general, per les cases principals, o bé seleccionades, del poble, de la vila o ciutat proveïts de cistelles ornades amb llaços, flors i cascavells, amb la finalitat d'arreplegar les estrenes d'ous, pastissos, etc. en uns llocs per a ells i en diners en uns altres per a les pròpies societats. Aquesta manifestació coral de colles de cantaires o caramellaires data ja del segle XVI.

A Barcelona, les caramelles són cantades per masses corals, moltes de les quals prenen part al concurs anual de caramelles a base de peces clàssiques que convoca l'ajuntament. Aquestes colles o grups celebren, després, l'àpat tradicional... uns a la Pasqua següent, la Granada, i una excursió col·lectiva, els altres. Cal recordar que, a més de cançons d'humor, també canten sardanes.

Com deia al principi, els nostres enversadors també anaven per les cases, de vegades per lliure i d'altres sol·licitats, i allí cantaven, molts cops també de forma divertida, els trets familiars o afers del poble que volien destacar i aplaudir, i també molts cops els regalaven cava i els convidaven a paracotes, a més de donar-los una mica de cèntims. Molt bé pels caramellaires... i els enversadors!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada