diumenge, 28 d’octubre del 2012

Mas, masia

Explotació agrària tradicional centrada en un habitatge bastit en funció d'aquesta explotació. S'origina durant l'alta edat mitjana a la Catalunya oriental, especialment al Prepirineu i a la Serralada Transversal (Solsonès, Berguedà, Osona, Ripollès, Garrotxa). Al seu origen era regentat per una família que hi treballava i hi vivia exclusivament. Els masos eren sempre localitzats a la muntanya mitjana, fins a uns 1.500 metres. Actualment, en procés de desaparició com a unitat productiva a causa de l'abandonament de terres, alguns masos són destinats al turisme rural (agroturisme).

Al Delta són típiques les petites casetes de camp on els pagesos guarden les seves eines, algunes tenen cisterna on desar l'aigua de la pluja i allò indispensable per si és necessari passar la nit. També hi ha grans masies per als masovers de les grans finques: El Maset, on de petit anàvem a menjar-nos la mona; El Capità, a Sant Jaume; Bombita, prop de les basses; Els Parrillos, propietat d'un bon amic que treballava a Madrid i tenia la il·lusió de gaudir de la seva jubilació en aquest mas; El Tramuntano, i el Mas dels Bonos, relativament prop del poble; el Mas de Buda, on els propietaris passaven llargues temporades i, fins i tot ara, l'amo d'una part de l'illa viu habitualment. Les barraques, que també eren habituals, ara són atracció turística... les lloguen per als caps de setmana, després d'arreglar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada