divendres, 13 de juliol del 2012

La nostra llengua

La de l'avi metge, de Berga, la del pare i tots els seus germans, i la de l'àvia, compendi de tota la saviesa del Delta. La llengua de ma mare i tantes mares que parlen així de clar i entenedor. Llengua de Maragall o d'Espriu o del Parenostre Major i totes les pregàries i esclats de joia catalana i en català...

He viscut una immersió lingüística basada en el respecte i en la riquesa cultural, on tothom ha gaudit d'una esplèndida convivència. Sembla que no n'hi ha prou i tornen les cavalcades d'aquelles que trucaven de matinada i t'esperaven al replà de l'escala. Complicat... tenen els tancs, però nosaltres la raó... no us llenceu pel finestró a l'asfalt d'una volada... i parlem en català i en llibertat i en societat i escrivint i pensant i... i és que és tan bonic que no se n'adonen que fora un robatori a la cultura, a l'expressió, a la comunicació sana i de profunda arrel familiar.

He estat mestre de quart de primària i aconseguia, gairebé sempre, un nivell semblant de les dues llengües oficials, tot i que en una escola catalana es parla i s'ha de parlar en català. A mi ja no em canviaran i continuaré, per sempre més, utilitzant aleshores, quelcom, llurs, tot potser, tanmateix... i el que més convingui, per seguir aprenent i, si és possible, transmetre tant bagatge cultural. S'oloren temps d'estafa per la nostra canalla... sembla que no els deixaran ni pensar... en català.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada