dimecres, 18 de juny del 2014

Un tastet més

Continuant la meva passejada per aquest meravellós llibre "Deltebre", em vaig recreant per la història... L'ofici d'emblanquinar era, principalment, femení. Consistia a pintar les parets de les cases de color blanc amb calç diluïda amb aigua, superposant capes. L'estri utilitzat era un pinzell lligat, amb una certa inclinació, a una canya llarga.

Una altra plana mostra un grup de noies de l'Escola de Tall i Confecció de Cinta de la Casilla, l'any 1944. per a les noies, l'alternativa de treballar al camp era "fer el corte". En una altra plana parla de l'antic ofici de ferrador d'animals. Gairebé totes les cases tenien un animal de treball, imprescindible per al transport i les feines del camp. La imatge correspon a la ferreria del senyor Eloi, mestre de posteriors ferradors, situada al carrer Ramon i Cajal.

Una foto ens mostra homes envasant arròs a la finca del Maset. Un cop segat, l'arròs s'assecava a l'aire lliure a l'era o al sequer, i s'envasava en sacs de 75 quilos. Les colles d'homes especialitzades a envasar i carregar sacs s'anomenaven camàlics. Preciosa imatge de pagesos segant arròs al mes de setembre... una vegada feta la garba, es lligava amb un "benzill" fet amb un guaix d'arròs, se "sorracava" (es partia per la meitat) i es posava la part de l'espiga al damunt de l'empall.

Bé, entre emocions, aniré fent algun tastet més d'aquest document impagable: "Deltebre". Col•lecció Imatges i records. Diversos autors. Viena Edicions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada