dilluns, 18 de març del 2013

Mallorquins i catalans

Són les deu. Ens acabem d'aixecar. Anirem a esmorzar al bar de la Tabacalera, tot i vigilant perquè avui fan els Tres tombs i, ràpidament, tallen carrers i tot s'omple de gent. Després, cap a Barcelona... però també amb compte i escoltant les notícies perquè a la capital catalana fan la Zurich Marató de Barcelona i passa pel carrer de Sants, que és on viuen els nostres joves. Ha plogut i, ara, està tot clos, amb núvols de llana fosca, però nosaltres no ens immutem, és el nostre fill i la seva parella i els seus pares... tot és bonic i net i ja formen part de la nostra vida.

Hem fet un bon viatge. Hem dinat junts, també la Joana i el Joan, filla i gendre d'en Llorenç i l'Antònia. Hem estat bé i prop de la "ojo-meneada". Els seus pares han encomanat un pastís i la nina ha bufat les espelmes... amb foto i cava i emoció. Per molts anys, senyoreta, no canviïs res, ets tota una delícia! Mentre dinàvem, m'ha vingut al cap l'entranyable cantautor Tomeu Penya fent una bona relació entre Mallorca i Catalunya i, a fi de bé, que me n'adono cada cop que ens veiem amb la família Abrines. Paraules com "frisar" que utilitzava el meu avi, que era de Berga: "Frisa, frisa tot d'una", deia algun cop i els deltebrencs no l'entenien. També m'ha fet gràcia sentir avui la paraula "romput", que solia emprar la meva àvia cavera. Igualment, se sent per les Terres de l'Ebre el "mos" enlloc de "ens": "Això mos agrada molt". Així que és tot un plaer veure que tenim moltes paraules i expressions i guals i, com nosaltres, comparteixen l'amor i el respecte per la seva llengua com a cultura i patrimoni inqüestionable. Segons m'expliquen, la seva Albufera és quelcom semblant a les nostres basses i zones protegides del Delta, així que, per a nosaltres i per a ells, enraonar de granotes, fotges, ànecs, anguiles, bernats..., no és una fantasia, és més aviat una meravellosa realitat natural. El Joan ens comentava la bona sensació que li produïa la contemplació del Delta de l'Ebre i que ell sempre n'aconsellava la seva visita als seus amics com un molt bon lloc de relax. Bé, ha estat un dia perfecte i, ara que ja estem més lliures, hem quedat en que més endavant ens podríem veure ja per ses illes. Ells saben, també, que tant a Deltebre com a Tarragona tenen casa...

Bé, el Barça ha guanyat a un Rayo que ha fet molt bon futbol (3-1), amb dos gols de Messi i un de Villa. Els dos Madrid també han guanyat, així que seguim a 13 i 14 punts i... un partit menys. L'Espanyol ha guanyat a Màlaga (0-2) i ja té 35 punts, i mira cap a dalt. Estic mirant tennis, Nadal contra Del Potro. Partidàs, aniran al tercer set. Pot guanyar qualsevol.. Nadal? És possible. Ha tornat amb tota la seva màgia i talent... Ja està, acabat! Rafa Nadal, campió de la Indian Wells!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada