diumenge, 10 de març del 2013

El filòsof divertit

Ahir, després de dinar, vam baixar al bar Francolí a fer un cafè i després, aprofitant que encara era d'hora i no hi hauria gaire gent, vam decidir anar al Carrefour per comprar algunes coses que ens agrada de trobar per aquí. Mentre anàvem, Catalunya Informació anava repetint notícies i algú, un d'aquells a qui se'ls reconeix ser bons estudiosos de les realitats polítiques i socials i amb capacitat de síntesi, tot i tenir una oratòria fluïda, amb veu reposada que volia ser ferma i segura, i amb la claredat d'aquell que pontifica, en un moment donat va dir: "L'ètica és allò que tenen els altres, com deia el filòsof divertit". Mai ho havia sentit a dir, però jo sempre tinc al pensament que m'agradaria gaudir d'una franca i autèntica corresponsabilitat en el meu tracte a les persones...

L'ètica és la ciència que determina la rectitud i el sentit del comportament humà, segons uns principis normatius dels quals se'n deriven uns deures i unes obligacions. Aquesta és tota una definició clara i entenedora d'allò que és l'ètica, treta del Diccionari de l'Enciclopèdia, així que no hi ha dubtes que és un comportament social entre persones, on no val tot i encara menys qualsevol actuació que no estigui basada en el respecte i l'educació. En ve ara a la memòria un acudit que, en el seu temps, em va fer una certa gràcia:

 Una senyora té dos nens i li diu a un d'ells:
- Escolta Joan, reparteix aquests dos trossets de pastís amb el teu germà, però fes-ho cristianament.
- Què vol dir cristianament?
- Doncs, que li donis el més gros al teu germà.
- Molt bé, mare, però... la pròxima vegada li dones els pastissos al meu germà perquè els reparteixi cristianament amb mi.

Evidentment, l'ètica no és allò que només tenen els altres, per molt divertit que sigui aquest desconegut filòsof, almenys per a mi. Tampoc conec al pseudo-savi de veu amb inicis de proper rovell que ha esmentat la frase i desconec, també, el context on l'emprava o a què feia referència... Per tant, és fàcil comprendre que, agafada així sola, sigui totalment incoherent i gens divertida.

Bé... després de tot això, m'he comprat un pop perquè ara ja sé com s'ha de preparar i tinc el típic plat de fusta gallec per gaudir-lo i, a més, servit amb "catxé". El Barça ha guanyat al Depor (2-0) amb gols l'Alexis i Messi... aquest últim d'un toc subtil amb l'interior de l'esquerra. En futbol sala, el Barça Alusport ha guanyat al Caja Segovia (7-0) amb gols de Lin (2), Torras (1), Fernando (2) i Gabriel (2). En hàndbol, victòria del Barça davant del Valle de Aranda i, en futbol de 2a A, el Barça B ha guanyat al Còrdova (4-3). Molt bona jornada esportiva, sense oblidar la victòria en bàsquet a la pista de l'Olimpiacos, que són els actual campions d'Europa. Gens malament!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada